Полиакрил /Акрил/

Акрилът е изцяло изкуствена тъкан с нефтено съдържание. Лека тъкан с мека и плътна повърхност. Не се раздърпва. Не се мачка лесно. Платовете съдържащи такава нишка се перат лесно и съхнат бързо, поради слабото попиване на влага. При гладене платът трябва да е сух. Подходящ е и за химическо чистене. Има склонност към пожълтяване. Сфера на приложение при всички текстилни или плетени платове, които трябва да издържат на ярка светлина и по-тежки климатични условия.
Прочети още...

Полиамид /Найлон/

Полиамидът е 100% изкуствена тъкан. Притежава голяма здравина и трайност. Не абсорбира влагата, затова съхне бързо. Не се мачка при пране на ръка в студена вода, без да бъде излаган на механично движение. Подходящ е за химическо чистене. Полиамидът е гъвкава и добре драпираща се тъкан. Устойчивостта на износване е много висока. Лесно се раздърпва и няма издръжливост срещу светлина. Полиамидът се смесва с нишки, като вълна, изкуствена коприна, памук и увеличава устойчивостта им срещу износване.
Прочети още...

Вълна

Вълната представлява естествена животинска тъкан, която се получава от руното на овце или агнета. Известно е, че вълната се използва от човека от края на каменната епоха. Основната й характеристика е усещането за топлина, мекота и плътност при докосване. Вълната не се мачка лесно, гъвкава е. Мокри се и съхне бавно. Изолира добре. Притежава средна трайност. Устойчивостта на опън на вълната е по-ниска от тази на другите естествени и изкуствени нишки. Когато е мокра, здравината й намалява още повече. Тази тъкан е матова на вид. Трябва да се подлага на химическо чистене без излагане на висока топлина или механично движение, защото при пране се наблюдава матиране и значително свиване. Гънките и ръбовете се изглаждат лесно с помощта на пара. Има висока степен на раздърпване. При продължително излагане на слънце се наблюдават изменения като пожълтяване, намаляване на устойчивостта на опън и влошаване на естетическите качества.
Прочети още...

Памук

Памукът е най-важната растителна тъкан, чиято основна химическа структура е целулозата и се използва широко от повече от 5 000 години. Памукът абсорбира влагата и съхне лесно. Има освежаващ ефект, както и лена. На вид е матов. Абсорбира много, когато се пере при висока температура. Ако е оцветен, може да загуби цвета си при всяко пране. Мачка се лесно, но може да се глади при много висока температура. Лесно се износва и деформира. Може да се пере чрез химическо чистене, без да бъде излаган на висока температура и механично движение.
Прочети още...

Лен

Ленът представлява целулозната нишка, добивана от стеблата на лененото растение. Въпреки, че прилича на памука, ленът има редица особености. Познат е като най-стария плат, защото се използва от каменната епоха. Ленът е най-здравата от всички растителни нишки, но се износва много лесно. Трайността му е по-малка от тази на памука, друга растителна тъкан. Тази тъкан се предпочита особено при горещ климат, защото съхне бързо и освежава. Не е гъвкава и не се драпира. Мачка се много лесно. Подходяща е за химическо чистене, тъй като при излагане на въздействието на вода и механично движение се наблюдава значително свиване. Не се раздърпва. Този плат се глади най-лесно. Ленът се влияе от въздействието на плесени и вредни насекоми.
Прочети още...

Полиестер

Изкуствена тъкан, на основата на полиетилена; производен продукт от нефтената промишленост. Абсорбира съвсем малко влага. Устойчив е на плесен, вредни насекоми и слънчева светлина. Глади се лесно и остава гладък продължително време. Без гладене след пране (без да е центрофуга). Притежава висока устойчивост на опън. Цапа се трудно и се чисти лесно. Тези характеристики осигуряват лесното му използване в много сфери. Често се предпочита и за пълнеж. Поради голямата си здравина и трайност се смесва с памука и вълната, които не са особено здрави.
Прочети още...

Коприна

Коприната представлява естествен животински продукт от секреция, на базата на протеини, който се получава от копринени буби. Копринената тъкан е със средно равнище на гъвкавост, има отлични свойства на драпиране, и осигурява усещане за лукс при докосване. Суровата коприна е по-груба, по-твърда и по-матова от обработената коприна. Коприната е най-тънката естествена тъкан. Не се наблюдава раздърпване. Може да абсорбира влага до 30% без това да доведе до усещане за мокрота. Трябва да се почиства чрез химическо чистене, без да се излага на механична топлина или движение. Трайността й е средна, въпреки че устойчивостта на износване е добра. Не е много устойчива на слънчеви лъчи.
Прочети още...